Heimwee naar de Middeleeuwen. Het gebruik van oude geschiedenissen door de Haarlemse stadsgeschiedschrijver Samuel Ampzing - Spaans, J.W. (Collegium Theologicum Leiden, 1989)
Er was eens, heel lang geleden, een burggraaf van Leiden, genaamd Lem, of misschien ook Wil-lem. Deze Lem of Wil-lem was de stamvader van de heren van Wassenaar, die nog in de zestiende en zeventiende eeuw burggraven van Leiden waren. Toen stelde het burggraafschap niet meer zo heel veel voor, maar voorheen hadden zij grote macht bezeten. Burggraaf Lem was sterk, dapper en wijs. De Wilten kozen hem tot hun koning. Hij had een reuzin als vrouw, die hem een zoon baarde, Dibbalt. Deze zoon bezat vele uitstekende kwaliteiten en werd koning van de Friezen. Ook Dibbalt trouwde een reuzin. Zijn zoon, Lem, groeide op tot een sterk en dapper ridder. Deze heer Lem nu stichtte, omstreeks het jaar 400, in Kennemerland een kasteel. Het kasteel kreeg de naam Heer Lem's Stede. Dit kasteel gaf zijn naam aan de stad Haarlem, die op die plaats ontstond ...
Keywords: Godgeleerdheid