Terugkeer naar het werk in een cohort van werknemers met lage rugpijn: ontwikkeling en validatie van een klinische predictieregel - Heymans, M.W.; Anema, J.R.; Buuren, S. van; Knol, D.L.; Mechelen, W. van; Vet, H.C.W. de (Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie, 2007)
Doel Het ontwikkelen van een predictieregel om patiënten te identificeren die een hoog risico lopen op het ontwikkelen van werkverzuim langer dan 6 maanden door lage rugpijn. Methode Secundaire data-analyse in een cohort van 628 werknemers die 3 tot 6 weken verzuimen van het werk vanwege lage rugpijn. We onderzochten de relatie tussen een breed scala aan prognostische factoren, zoals: demografische, werk-, rugpijn- en psychosociaal gerelateerde factoren op werkverzuim langer dan 6 maanden. Relaties werden onderzocht door gebruik te maken van Cox regressie overlevingsanalyse en backward selectietechnieken (achterwaartse stapsgewijze regressie). Daarnaast werd een predictieregel ontwikkeld. Variabele en modelselectie en de kwaliteit van de predictieregel werden bepaald met behulp van bootstrappingtechnieken. Ook werden de testeigenschappen van de klinische predictieregel onderzocht. Resultaten Matige tot slechte arbeidstevredenheid, een hogere score op vermijdingsgedrag, een hogere pijnintensiteit, een langere klachtenduur en van het vrouwelijke geslacht zijn, waren gerelateerd aan een hoger risico op werkverzuim langer dan 6 maanden. De prestatie van de predictieregel liet zien dat de index voor discriminatie (c-index) en kalibratie (slope) respectievelijk 0,63 en 0,90 waren. De testeigenschappen van de regel voor verschillende afkapwaarden van risicoscores voor sensitiviteit, specificiteit, positief en negatief voorspellende waarden waren redelijk. Conclusie Onze predictieregel kan gebruikt worden door bedrijfsartsen en bedrijfsfysiotherapeuten om patiënten te identificeren die een hoog risico lopen op langdurig verzuim.
Keywords: Sociale Wetenschappen