Psychologie en Fysiologie: een LAT-relatie - Doornen, L.J.P. van (My University, 2012)
Ik wilde het in dit afscheidscollege met u hebben over de spanning die bestaat tussen de beschrijving van ons als menselijke wezens in psychologische of in fysiologische termen. Dit zal ik doen aan de hand van de onderwerpen waarmee ik me zoal heb bezig gehouden in mijn loopbaan. Er zit onvermijdelijk ook een filosofisch tintje aan de verhouding tussen psychologie en fysiologie, want het verwijst natuurlijk naar het aloude “lichaam-geest” probleem. Daar zal ik mee beginnen. Nu ben ik geen filosoof dus dat is riskant, maar heeft wel het voordeel dat wat ik er over ga zeggen door u waarschijnlijk begrepen zal worden, wat bij echte filosofen vaak niet het geval is. De spanning tussen psychologie en fysiologie speelt ook een rol in de onderzoekspraktijk. Ik wilde u dat laten zien op het gebied van het onderzoek naar stress. Ik zal me daarbij richten op het verschil tussen subjectief ervaren, gerapporteerde stress en wat er aan stress lichamelijk te meten valt. In het derde deel wilde ik de verhouding tussen fysiologie en psychologie illustreren aan het onderwerp “Medisch Onverklaarde Klachten”. De hoofdvraag die daarbij altijd weer opduikt is: zit het “tussen de oren”, of is er ook iets lichamelijks aan de hand.
Keywords: Psychologie